Skip to main content

KARISTA 2017

Assalamualaikum, post kali ini menceritakan tentang penglibatan saya pada Karnival Sukan Staff UiTM (KARISTA) yang telah berlangsung pada 30 April - 5 Mei 2017 di UiTM Shah Alam. Sepertimana sebelum ini, saya menjadi atlet UiTM Perlis bagi acara pingpong campuran.
Alhamdulillah, walaupun berada pada kedudukan terakhir di peringkat kumpulan. Pasukan kami berjaya mara ke separuh akhir. Namun kecundang di tangan pasukan UiTM Terengganu. 
KARISTA kali amat bermakna sekali buat saya. Antaranya:
  1. Dapat berkenalan dengan rakan-rakan dari kampus lain
  2. Berkesempatan berjumpa dengan Dr Wan Fairos (Timbalan Rektor PJIA) dan Dr Syerina. Kebetulan Dr Wan Fairos adalah PhD holder dalam bidang statistik. Kami berdiskusi dengan panjang lebar tentang research dan beliau berkongsi tips dan pengalaman kepada saya untuk meneruskan pengajian ke peringkat PhD.
  3. Yang paling best - dapat jumpa isteri dan anak-anak selama seminggu.
Suku Akhir: Perlis(2) vs UiTM Sg. Buloh
Separuh Akhir: Perlis(0) vs Terengganu(2)
Dr Wan Fairos dan Dr Syerina
InsyaAllah next KARISTA 2018 UiTM Kedah

  

Comments

Popular posts from this blog

Pengelasan Ijazah Sarjana Muda

Ramai diantara pelajar tidak tahu tentang kelas-kelas bagi program ijazah sarjana muda yang sedang pelajar ikuti. Hal ini perlu diketahui kerana setiap kelas mempunyai implikasi tertentu.
Ijazah Sarjana Muda terbahagi kepada 4 kelas: Kelas Pertama (CGPA 3.50 - 4.00)Kelas Kedua Atas (CGPA 3.00 - 3.49)Kelas Kedua Bawah (CGPA 2.20 - 2.99)Kelas Ketiga (CGPA 2.00 - 2.19)
Kebaikan/Keburukan setiap kelas:
Kelas Pertama:Mudah mendapat biasiswa untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Master dan PhDAntara syarat khas untuk biasiswa PhD ke luar negaraMenjadi perhatian syarikat-syarikat (tetapi tidak semua) untuk diterima bekerja.Tidak perlu bayar PTPTN (pinjaman bertukar kepada biasiswa)
Kelas Kedua AtasAntara syarat minima untuk biasiswa Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTMSyarat wajib untuk memohon meneruskan pengajian ke peringkat Sarjana (Master)Ada sesetengah syarikat-syarikat besar menetapkan syarat ini untuk dibenarkan buat latihan praktik.

Kelas Kedua Bawah dan Kelas Ketiga Anda boleh berjaya dalam…

MyNutriBesen

Assalamualaikum, saya terangkan sedikit berkenaan kaedah MyNutriBesen
1) Motivasi
Saya mula berjinak dengan sistem hidropot pada tahun 2015 dengan menggunakan bekas tin susu anak yang tidak digunakan, 
dan seterusnya kepada pot. 

Namun, setelah menggunakan pot, saya mendapati nutripot ada kelemahan yang boleh ditambahbaik. Antara kelemahannya: Hasil tanaman yang sedikitPerlu mengisi semula air baja dalam tempoh masa yang singkat (sekiranya outstation 1-2 minggu atau musim cuti perayaan)Mengguna ruang yang banyak.
Dari situ, saya mengubahsuai kaedah nutripot yang sedia ada dengan mengantikan pasu kepada besen, maka terhasil lah MyNutriBesen.
2) Peralatan
Untuk menghasilkan MyNutriBesen, memerlukan: Tong cat (18 liter) - dapat percumaBesen - RM10Tali mopPVC connector - RM2Jumlah: RM12
3) Cara-cara menghasilkan MyNutriBesen
Step 1) Bersihkan tong dan penutup cat
Step 2) Tebuk penutup cat pada bahagian tengah dengan menggunakan drill. Hole saw yang digunakan adalah bersaiz 19-22inci
Step 3) Tebuk bese…

Borang Maklumat Pelajar

Assalamualaikum, kepada para pelajar, anda dikehendaki untuk mengisi Borang Maklumat Pelajar yang telah disediakan.


Terima kasih atas kerjasama yang diberikan.