Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Lintasan Hati

Risau melihat cabaran masa hadapan para pelajar saya. Niat di hati bukan untuk mengajar anda untuk berlumba-lumba mengejar kekayaan dunia, cuma mendidik anda untuk menambah kekayaan melalui pendidikan agar hasil kekayaan digunakan untuk mencari redha Allah (seperti membantu fakir miskin melalui sedekah, dan yang paling penting membantu ibu bapa yang kesusahan). 

Sememangnya saya akui, perjalanan menuntut ilmu itu perit, menyiksakan, tidak tertahan, subjek yang dipelajari susah dsb...tapi saya yakin liku-liku perjalanan untuk menuntut ilmu itu akan memberi kesenangan pada anda pada masa depan.

Disini saya lampirkan rumusan ringkas dan mungkin tidak lengkap, tapi sekurang-kurangnya memberi gambaran kasar perbezaan gaji pokok anda mengikut kelayakan. Bandingkan gaji anda dan rakan-rakan selepas 10 tahun mengambil SPM.

Maaf saya tak pandai berkata-kata memberi semangat...cuma saya menyeru kepada adik-adik yang saya sayangi....belajarlah setinggi mungkin untuk masa depan yang mudah, bantulah …

Contoh Jadual Gaji

Contoh jadual Gaji...persoalan " Cukupkah gaji yang bakal anda terima dengan kelulusan anda dan keadaaan ekonomi semasa?"


Sumber: Berita Harian (11 Oktober 2013)

Pembantu Dikehendaki

Assalamualaikum

Saya memerlukan 1 orang pembantu bagi tugasan yang akan diberikan.

Syarat Kelayakan:
Pelajar UiTM PerlisMahir dalam menggunakan perisian Microsoft Excel dan SPSSMampu menyelesaikan tugasan dalam tempoh yang ditetapkanBerdisiplin dan amanah
Deskripsi tugasan: Memasukkan data (Key-in) ke dalam MS Excel dan SPSS
Upah: RM20
Kepada sesiapan yang berminat boleh menghubungi saya. Sekian.

7 sebab kenapa kita perlu Berjaya dan Kaya

Ptg tadi saya menerima message berikut melalui WhatsApp dari seorg anak murid saya. Fikir2kan:

7 sebab kenapa kita perlu Berjaya dan Kaya
1. Bila Ibubapa anda masih belum MAMPU menunaikan Rukun Islam ke-5 iaitu Menunaikan Haji, siapakah yang akan membantu menunaikan hajat & impian mereka?

Tergamakkah kita berkata,"aku pun tak ade duit"

2. Bila Ibubapa anda perlukan duit untuk meneruskan sisa2kehidupan mereka, untuk makan sesuap nasi, seteguk air, siapa yang akan menanggung mereka?

Tergamakkah kita berkata,"aku pun tak cukup makan."

3. Bila Ibubapa anda sakit, siapa yang akan uruskan bil2 klinik, hospital & kos perubatan mereka? Adakah kita hanya perlu pejamkan mata dan pekakkan telinga? Mereka tidak pernah meminta2 dari kita kerana mereka sangat memahami keadaan kita tetapi kita memahami kah keadaan mereka.

Tergamakkah kita berkata,"aku ada banyak hutang nak kena bayar bulan ni."

4. Bila Ibubapa anda bersedih kesunyian, tiada anak2 datang menjenguk...siap…

Jadual Pensyarah Sept 2013 - Jan 2014

Kaspersky Internet Security 2013

harapannya ini adalah yang terakhir - Jadual Waktu (Update 18 Mac 2013 15:51pm)

Jadual Waktu (update 18 Mac 2013)

Jadual waktu (update : 12 Mac 2013)

Selamat Datang Semester Mac - Julai 2013

Selamat Datang Semester Mac - Julai 2013
Dilampirkan jadual waktu pensyarah (update: 26 Feb. 2013) untuk makluman pelajar sekalian.


Nice to meet u all.

Turnitin: QMT463

Mohon kerjasama semua pelajar yang mengambil kod kursus QMT463 bagi semester Sept 2012 - Jan 2013 untuk upload softcopy Project 1 (Univariate) & Project 2 (Box Jenkins) ke dalam Turnitin.

Sila enroll ke kelas:

Class Name: QMT463

Class ID: 5953516

Password: QMT463

Diruangan "Title: " sila letakkan tajuk project. Tajuk project mestilah berhuruf besar.

Para pelajar yang tidak upload project, markah assessment untuk project tidak akan dipaparkan. Sekian.