Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

QMT463 : List tajuk presentation

Assalamualaikum.
Disertakan senarai tajuk untuk presentation QMT463:
1) Tajuk 1 : Sub topic 6.3 , 6.4, 6.5
2) Tajuk 2: Sub topic 6.6, 6.7, 6.8
3) Tajuk 3: Sub topic 6.9
4) Tajuk 4: Analisa exam paper Jan 2012 & April 2011 - Sila present soalan-soalan yang berbentuk definisi sahaja dan sila berikan cadangan jawapan untuk soalan-soalan tersebut. Sila taip semula soalan tersebut beserta jawapan dan diagihkan kepada para pelajar.

Sila berikan nama ahli kumpulan & tajuk yang dipilih dengan reply pada post ini.
Sekian.

Journal & Article Database

Assalamualaikum,

Hampir tiga tahun saya telah berkhidmat di UiTM Perlis sebagai pendidik dalam bidang statistik....dan selama tempoh ini, saya dapati ada beberapa masalah yang dihadapi oleh para pelajar saya, diantaranya adalah masalah dalam mencari tajuk untuk projek akhir tahun atau "Final Year Project (FYP) ".

Salah satu kaedah yang boleh saya bantu adalah dengan mewujudkan Journal & Article Database. Dengan cara ini, para pelajar boleh:


Mendapatkan idea untuk tajuk FYP.digunakan sebagai sumber Literature Review (LR)memahami dengan lebih lanjut subjek yang dipelajari didalam kelas
Inisiatif yang saya lakukan ini dengan meletak link-link yang berkaitan dengan isu-isu dan  teknik-teknik terbaru dalam bidang statistik, bukanlah bermakna saya arif dan pakar dalam bidang berkenaan kerana saya pun masih lagi mentah dan belum matang dalam ilmu statistik ini. Akan tetapi sekiranya ada persoalan, InsyaAllah saya cuba jawab yang mana termampu.
Untuk permulaan saya baru sahaja meleta…

Penilaian Kendiri - Intersesi 2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Pada ruangan kali ini, tiada makluman untuk nota, quiz dsb...tujuan post kali ini adalah untuk mendapatkan maklum balas dalam bentuk cadangan & pandangan daripada para pelajar yg saya sayangi, supaya di masa-masa akan datang, saya dapat meningkat mutu pengajaran saya...

saya sedar masih lagi terdapat kelemahan yang ada pada diri saya, yang mana saya tidak sedar, akan tetapi disedari kelemahan itu oleh para pelajar saya...

maka oleh itu saya membuka ruang kepada para pelajar saya untuk memberikan cadangan & pandangan dari segi:

1) Cara pengajaran
2) Interaksi bersama pelajar
3) Personaliti
4) silibus
5) lain-lain perkara

untuk memastikan respon yang diberikan adalah genuine, saya menyarankan agar tidak meletakkan nama atau apa sahaja yg membolehkan saya mengenali siapakah penyampainya....cukuplah hanya memilih "Guest" or "Anynomous"

jangan risau...sebarang cadangan or pandangan saya terima dengan hati yang terbuka...insyaAllah.…

QMT425: Online Quiz

Assalamualaikum w.b.t

Post ini dibuat pada 7 Ogos 2012

Untuk makluman pelajar intersesi QMT425, Quiz ke-4 akan dibuat secara online.

Anda dikehendaki untuk memuat turun 2 fail di link yang saya berikan dibawah ini:

Online Quiz 4
Butiran Quiz 4 adalah seperti berikut:
Topik: Transportation Tarikh: 8 Ogos 2012 Masa: 12 tgh - 1.15 petang
Jawapan hendaklah dihantar:
Softcopy (Templat Jawapan) : 8 Ogos 2012 (1.15 petang) Hardcopy (Pelajar buat pada kertas sendiri)     :  10 Ogos 2012
Password untuk soalan akan diberikan pada jam 12 hari yang sama. Para pelajar yang gagal untuk submit pada tempoh diberikan, kertas jawapannya tidak akan disemak.
Sekian.

Penilaian Kendiri ISM Mac - Julai 2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

InsyaAllah pada 3 Ogos 2012, para pelajar dapat mengetahui result masing-masing melalui email.

Justeru itu, pada post kali ini, tiada makluman berkaitan nota, quiz dsb...tujuan post kali ini adalah untuk mendapatkan maklum balas dalam bentuk cadangan & pandangan daripada para pelajar yg saya sayangi, supaya di masa-masa akan datang, saya dapat meningkat mutu pengajaran saya...

saya sedar masih lagi terdapat kelemahan yang ada pada diri saya, yang mana saya tidak sedar, akan tetapi disedari kelemahan itu oleh para pelajar saya...

maka oleh itu saya membuka ruang kepada para pelajar saya untuk memberikan cadangan & pandangan dari segi:

1) Cara pengajaran
2) Interaksi bersama pelajar
3) Personaliti
4) silibus
5) lain-lain perkara

untuk memastikan respon yang diberikan adalah genuine, saya menyarankan agar tidak meletakkan nama atau apa sahaja yg membolehkan saya mengenali siapakah penyampainya....cukuplah hanya memilih "Guest" o…

Tips untuk pastikan diri anda boleh dijual

Assalamualaikum w.b.t


Salam Ramadhan kepada semua pengunjung blog ini...semoga berlipat kali ganda amalan kita pada bulan yang agung ini.


Post kali ini bertujuan memberikan salah satu tips untuk memastikan diri anda boleh dijual kepada syarikat2 yang memerlukan, in English di sebut "marketable" atau dalam bahasa melayu "keboleh pasaran".


salah satu kaedah untuk memastikan anda boleh dijual adalah dengan memastikan diri anda EXPERT dalam menggunakan aplikasi dalam perisian Microsoft Office seperti Word, Excel, dsb. Maka, saya ingin berkongsi satu website yang bermanfaat yang memberikan tunjuk ajar dalam bentuk e-book tentang perisian ini.


Link website ini ada saya pautkan di sebelah kanan blog ini, dibawah tajuk " Website Ilmiah"


Selamat belajar.


p.s: "Jangan Jual Maruah......Jual Skill, Knowledge, & Experience Anda"

QMT463: Carry Mark

Assalamualaikum w.b.t


Carry mark sudah boleh diperolehi daripada link yang diberikan dibawah


Saya minta kerjasama CSB4Aq untuk mengisi soal selidik Entrance & Exit Survey di laman web i-Learn UiTM dengan kadar segera. Kerjasama anda amat saya hargai.


Carry Mark QMT463

Saya mendoakan agar anda semua dapat menjawab dengan hati yang tenang. 
Good luck.

QMT500 : Carry Mark Released

Assalamualaikum w.b.t


Carry mark sudah boleh diperolehi daripada link yang diberikan dibawah


Saya minta kerjasama ASB6Aw untuk mengisi soal selidik Entrance & Exit Survey di laman web i-Learn UiTM dengan kadar segera. Kerjasama anda amat saya hargai.


Carry Mark QMT500
Saya mendoakan agar anda semua dapat menjawab dengan hati yang tenang. 
Good luck.

Carry Mark QMT533

Assalamualaikum


Carry mark boleh diperolehi dengan klik pada link di bawah, akan tetapi hanya kepada pelajar yang telah mengisi Entrance & Exit Survey.


Test 2 boleh diambil di peti simpanan barang (drawer di bahagian bawah sekali) sebaris dengan kotak surat saya yang bernombor 188.


Saya akan update lagi carry mark pada malam esok sekiranya ada pelajar yang telah mengisi Entrance & Exit Survey.


Good Luck for QMT533.


CarryMark

QMT533 : Project

Salam,


Minta wakil kumpulan untuk meletakkan tajuk mereka di post blog ini untuk mengelakkan daripada berlakunya pertindihan tajuk project..


Contoh:


Tajuk: (HURUF BESAR)
Kumpulan: (CSB4Bq)
Ahli Kumpulan:


1) Abu b. Bakar - 2013456789








Sekian.

Datasets

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Saya mendapati ada dikalangan pelajar-pelajar saya yang masih buntu untuk buat project samada project tahun akhir (FYP) dan juga project QMT533
Bagi memecahkan kebuntuan itu, mungkin datasets (Secondary data) yang saya lampirkan ini boleh sedikit sebanyak membantu anda.
Datasets boleh didapati diruangan "Data Bank"
Sekian.

Makluman: Borang Maklumat Pelajar

Salam,

Sila ambil perhatian bagi pelajar saya (semester Mac - July 2012) yang mengambil kod:

1) QMT533
2) QMT500
3) QMT463

Sila hantar borang maklumat pelajar yang boleh didapati di ruangan AM lengkap dengan gambar berukuran passport sebelum 31 Mac 2012.

Sebuah cerita dari Mimie Aiza

(Source: http://mimieaiza.blogspot.com)

Terima kasih kepada Mimie Aiza diatas keizinan yg telah diberikan untuk saya gunakan post anda di dalam blog saya ini...

dipetik secara terus tanpa sebarang editing dibuat

.............................................................................................................................................

emmm.. emmm.. macam mana nak tulis ni??? dah lama tak upbedate belog, sampai tak tau macam mana nak tulis.. heeee.. ini aku nak cerita pengalaman seminggu lepas, ehhh 2 minggu lepas... errrkkk mungkin 3 minggu lepas kot. emmmm... emmm.. makcik lupa laaa bila kejadiaan ni terjadi.. *facepalm*

pada satu malam tu, lecturer aku sir A dia nak ganti class statistic setelah dia cuti selama seminggu pada minggu lepasnya.. seperti biasa, pelajar-pelajar yang cemerlang ni datang la reramai bagi memeriahkan class.. dan sebelum itu, sir A sudah pun membuat pesanan..

"sebaik saja habis chapter 4 iaitu trasportation, bermakna saya akan adakan TEST 1&qu…

Makluman: Penyerahan Baucer Buku

Salam Sejahtera

Y. Bhg. Prof./Prof.Madya/Tuan/Puan,

Sukacita dimaklumakan bahawa penyerahan Baucer Buku kepada pelajar UiTM Perlis akan diadakan di RUANG LEGAR KOMPLEKS STAR
seperti Jadual di bawah :

SELASA 10 JANUARI 2012 FAKULTI PERAKAUNAN PROGRAM : AC 110 , AC 120
9.00 pagi 4.30 petang
FAKULTI SAINS PERANCANGAN PROGRAM : AP120, AP 121, AP 122
DAN UKUR

FAKULTI SAINS GUNAAN PROGRAM : AS 113, AS 115, AS 120

FAKULTI AGRO TEKNOLOGI PROGRAM : AT 110


RABU 11 JANUARI 2012 FAKULTI PENGURUSAN PERNIAGAAN PROGRAM : BM 111, BM 112,BM 114
9.00 pagi 4.30 petang
FAKULTI KEJURUTERAAN AWAM PROGRAM : EC 110, EC111, EC 112, EC113

FAKULTI SAINS SUKAN DAN REKREASI PROGRAM : SR 113

FAKULTI SAINS MATEMATIK DAN PROGRAM : CS 110, CS 113
KOMPUTER

KHAMIS 12 JANUARI 2012 SEMUA FAKULTI SEMUA PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA
9.00 pagi 4.30 petang

JUMAAT 13 JANUARI 2012 SEMUA FAKULTI SEMUA PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA
9.00 pagi 12.00 tgh

Mohon kerjasama Y. Bhg. Prof./Prof.Madya/Tuan/Puan untuk memaklumkan kepada pela…
Selamat Menjawab Exam yang akan bermula pada esok...jangan lupa minta restu & berkat ibu & ayah anda...buat yg terbaik untuk mereka kerana anda adalah anak yang mampu mengalirkan air mata mereka dengan melihat kejayaan anda di UiTM....saya doakan agar anda cemerlang dalam exam pada kali ini...

Terima Kasih

Salam,

Terima kasih diatas kesudian anda untuk hadir ke kelas pada ptg tadi...dapat 10% info pada petang tadi pun sudah cukup bagi saya...

selamat menjawab soalan simulation hehehe...

Thanks.

QMT425 : Simulation

Salam,

Kepada para pelajar yang beminat untuk sama2 berdiskusi untuk topik simulation boleh datang ke kelas B304 (2 Januari 2012 - Isnin) jam 2ptg...

Untuk makluman semua, kelas ini berkapasiti 40 student, so siapa cepat dia dapat tempat duduk...maaf kelas habis digunakan untuk sesi kuliah diploma & peperiksaan akhir ISM.

Sekian